Λίγα λόγια για μένα…

Γεννήθηκα στην πόλη της Κοζάνης το 1977, έζησα όμως και μεγάλωσα στην Ξάνθη. Η σχέση μου με τον χώρο της εκκλησίας και η πνευματική αναζήτηση ξεκίνησε στην ηλικία των 16 ετών, μετά από μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

Πάντα θαύμαζα την αποτύπωση προσώπων και σκηνών από την ζωή της Ορθοδόξου εκκλησίας στον καμβά, καθώς η παράδοση των εικόνων ανοίγει μπροστά μας ολόκληρο το περιεχόμενο της πίστεως.  Το 2013, μετά από μία και πλέον δεκαετία στον τραπεζικό κλάδο, αποφασίζω, μετά από μια επίσκεψη σε Έκθεση Αγιογραφίας, να αφήσω το επάγγελμά μου και να ασχοληθώ αποκλειστικά με την τέχνη αυτή.

Αφού παίρνω τις πρώτες γνώσεις δίπλα σε αγιογράφους της πόλης μου, οι αναζητήσεις μου με οδηγούν στην Θεσσαλονίκη, δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Γεώργιο Σιδηρόπουλο, απόφοιτο της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους, ο οποίος μου ανοίγει νέους δρόμους και με καθοδηγεί να βρω το προσωπικό μου ύφος με σεβασμό στους κανόνες της βυζαντινής παράδοσης. Στην συνέχεια, η γνωριμία μου με τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Σαμοΐλη με βοηθά να αφομοιώσω την τεχνική και τα στάδια δημιουργίας των φορητών εικόνων. Η τελευταία και πολύτιμη στάση της μαθητείας μου είναι στην Καστοριά, όπου γνωρίζω τον επί σειρά ετών αγιογράφο Χρήστο Μπασακύρο. Οι συνεχείς προσωπικές του αναζητήσεις σε συνδυασμό με την βαθιά του γνώση στην τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας με φέρνουν μπροστά στην πρόκληση κατάκτησης νέων δεξιοτήτων.

Το 2016 ξεκινώ την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου, να φτιάξω έναν δικό μου χώρο στην πόλη μου, όπου θα συνδυάζω την τέχνη της αγιογραφίας και την δημιουργία εικόνων και ψηφιδωτών με την προβολή και διάθεση μοναστηριακών και εκκλησιαστικών προϊόντων.

Η δημιουργία αυτής της διαδικτυακής τοποθεσίας είναι το τελευταίο μου εγχείρημα, στο οποίο με ώθησαν οι πρωτοφανείς συνθήκες της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και η παρότρυνση φίλων από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που τους είναι απαραίτητα για την άσκηση της ορθοδόξου λατρείας.

Στράντζας Κυριάκος
Αγιογράφος

back
Το Καλάθι μου
Close Αγαπημένα
Μετάβαση στο περιεχόμενο