karvounoskoni karakalou mikro

Καρβουνόσκονη, η αγιορείτικη.

Η παραδοσιακή πρακτική των πατέρων του Αγίου Όρους για το θυμιάτισμα είναι με την χρήση καρβουνόσκονης και όχι με το γνωστό σε όλους μας «καρβουνάκι», το οποίο ευρέως χρησιμοποιείται για θυμιάτισμα σε οικείες και ναούς.

Οι αγιορείτες μοναχοί κατά κανόνα φτιάχνουν το δικό τους θυμίαμα και την δική τους καρβουνόσκονη με την συνταγή και την τεχνική που τους παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές μοναχών. Πρώτη ύλη είναι οι κληματόβεργες, τις οποίες καίνε και μετά από επεξεργασία του κάρβουνου και κονιορτοποίηση, παράγουν μια λεπτή, φίνα σκόνη.

Περίπου μισό κουταλάκι καρβουνόσκονης (ή ένα, αν θέλουμε περισσότερη χρονική διάρκεια-συνήθως για το σπίτι μισό είναι αρκετό) τοποθετείται στο θυμιατό, μέσα σε λακούβα που έχουμε κάνει  στην σβησμένη στάχτη από την προηγούμενη χρήση (πιέζουμε με το κουταλάκι περιμετρικά την στάχτη, ώστε να ανοίξει στο κέντρο). Με σπίρτο, αναπτήρα ή ό,τι χρησιμοποιεί ο καθένας ανάβουμε σε δύο-τρία σημεία την καρβουνόσκονη έτσι ώστε να κοκκινίσει. Αφήνουμε για 1 λεπτό και τοποθετούμε πάνω το θυμίαμα με την λαβίδα ή το χέρι μας.

  Η καρβουνόσκονη ανάβει εύκολα, η καύση έχει μεγάλη διάρκεια και δεν καπνίζει. Σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά, αγνά μοσχοθυμιάματα του Αγίου Όρους, πλημμυρίζουν τον χώρο μας με αρώματα, κατευθύνοντας την σκέψη μας προς τον Θεό.  

Παναγία Σουμελά, η εικόνα-σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.
Ο Επίσκοπος των Ελεύθερων Πολιορκημένων
back
Το Καλάθι μου
Close Αγαπημένα
Μετάβαση στο περιεχόμενο