Η παραγωγή κρασιού στο Άγιο Όρος έχει τα θεμέλιά της στην γνήσια βυζαντινή τέχνη της οινοποιίας. Οι αγιορείτες μοναχοί καλλιεργούν τους αμπελώνες των Μονών μέσα στους αιώνες με σεβασμό στην αθωνική γη. Τα κρασιά τους φημίζονται για την καθαρή γεύση και το κομψό τους άρωμα. Πολλάκις δε έχουν βραβευθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των κρασιών που μπορείτε να βρείτε στο κατάστημά μας.
ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
Οι πατέρες της φημισμένης μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους παράγουν με μεράκι και εμφιαλώνουν αυτό το ιδιαίτερο κρασί από σταφύλια ποικιλίας Merlot-Λημνιό στους παραδοσιακούς αμπελώνες του Μετοχίου Δοντά.
Με μακρά επίγευση και νότες μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνο και βύσσινο, συνοδεύει τέλεια πιάτα με χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ώριμα τυριά.
Σερβίρεται ιδανικά στους 14-16 βαθμούς Κελσίου.
ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΛΕΥΚΟΣ
Από σταφύλια ποικιλίας Ασύρτικο, που καλλιεργούνται βιολογικά στους παλαιούς αμπελώνες του Μετοχίου Δοντά, παράγεται αυτό το εξαιρετικό λευκό κρασί με λεπτή γεύση και αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών.
Πρόκειται για σπάνια ποικιλία σταφυλιών παγκόσμιας κλάσης. Το κρασί που δίνουν συνοδεύει άριστα πιάτα με ψητό ψάρι και θαλασσινά.
Σερβίρεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΟΙΝΟΜΕΛΙ
Πρόκειται για μονοποικιλιακό ημίγλυκο κρασί από σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτου Αμβούργου. Αφήνει στο στόμα εκρηκτικά αρώματα από ροδοπέταλα και τροπικά φρούτα.
Ταιριάζει απόλυτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, επιδόρπιο, σαλάτες και κρέατα με γλυκές ή γλυκόξινες σάλτσες.
Σερβίρεται στους 12-14 βαθμούς Κελσίου.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΝΑΜΑ
Αρωματικό γλυκό κρασί από σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot. Με μεγάλης διάρκειας, ευχάριστη επίγευση και αρώματα από αμύγδαλα, σύκο, μαύρα και κόκκινα φρούτα.
Συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς και φρούτα, καθώς και με επιδόρπια.
Σερβίρεται στους 12-14 βαθμούς Κελσίου.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΛΕΥΚΟΣ
Πρόκειται για αρωματικό ξηρό κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και γλυκύτητα. Παράγεται από χαρμάνι σταφυλιών των ποικιλιών Ασσύρτικο και Μοσχάτο Αλεξάνδρειας από αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Αφήνει μια δροσερή επίγευση με αρώματα λουλουδιών και κίτρινων φρούτων.
Συνοδεύει άριστα σαλάτες, θαλασσινά, κρέατα με λευκές σάλτσες, τυριά και φρούτα.
Σερβίρεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ
Το γεμάτο αυτό κρασί παράγεται στον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα του Μυλοποτάμου από σταφύλια των ποικιλιών Λημνιό, Merlot και Cabernet Sauvignon. Αφήνει πλούσια αρώματα κερασιού, βύσσινου, βατόμουρου και τριαντάφυλλου.
Συνδυάζεται ωραία με ψητά κρέατα, κυνήγι και πουλερικά, παραδοσιακά πιάτα και ξηρά τυριά.
Σερβίρεται στους 15-17 βαθμούς Κελσίου.
Όποιο αγιορείτικο κρασί κι αν επιλέξετε, θα χαρίσετε στον εαυτό σας και σε αυτούς που αγαπάτε μια μοναδική γευστική εμπειρία σταφυλιών που μεγαλώνουν σε παραδοσιακούς αμπελώνες που υπάρχουν για περισσότερα από χίλια χρόνια ανάμεσα σε βράχια, ποταμούς, δάση και ελαιώνες του άγριου τοπίου της γης της Αθωνικής Χερσονήσου. Οι πατέρες με φροντίδα και μεράκι καλλιεργούν τα σταφύλια τους και αποδεικνύουν διατηρώντας την γνησιότητα του ευλογημένου αυτού προϊόντος ότι πράγματι ”Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”.